Srpski ratni zločinci uz pomoć države tiskaju knjige svojih laži i dobivaju štandove na sajmu knjiga

0
7730

Ministarstvo obrane Srbije,omogućilo je tiskanje i objavljivanje  ratnih dnevnike i memoare ratnih zločinaca, tvrdeći da osuđeni generali imaju pravo izraziti svoje stavove o povijesnim događajima u kojima su sudjelovali. Ti povijesni događaji, međutim, opisani su u presudama Haaškog suda, gdje Pavković osuđuje deportaciju, prisilno premještanje, ubojstva i progon i kršenja zakona i običaja ratovanja, te Lazareviću za pomaganje i podržavanje udruženog zločinačkog poduhvata.

vučić

 

Tko je na Sajmu knjiga želio upoznati književna djela osuđenih ratnih zločinaca, to je mogao učiniti na štandu Ministarstva obrane.

Haaški sud je osudio prvog na 22 godine zatvora, a drugog 14 godina.

 

„Teško je reći naglas da postoje ljudi koji su u naše ime počinili zločine, s grbom u našoj vojsci, teško je reći, znam, ali to je nužan uvjet da postane normalno društvo, kako bi postali europska zemlja i  trebamo živjeti u miru sa svojim susjedima. Ne možemo graditi mir, ako slavimo ljude koji su ubijali civile i  zbog toga sa druge strane nema pomirenja -rekao je Ivan Đurić, iz inicijative mladih za ljudska prava.

 

U Inicijativi mladih za ljudska prava ističu da i Vlada i premijer šute.

 

Generali Pavković i Lazarević su osuđeni za zapovjednu odgovornost. Pred Tribunalom u Haagu je dokazano da je Pavković znao za zločine u 1998. i 1999.

 

 

Šutnja u državnim tijelima na postupanje Ministarstva obrane na Sajmu knjiga u Inicijativi mladih za ljudska prava vide kao dosad najotvorenije oblik državne potpore  osuđenim ratnim zločincima.