Matične stanice dobivene iz masnog tkiva imaju slične karakteristike kao matične stanice dobivene iz koštane srži

0
2149

ŠTITI LI Masno TKIVO OD ARTROZE?
ŠTO JE ISTINA?
IDEMO REDOM

✔Mezenhimalne matične stanice su odrasle matične stanice koje su multipotentne jer se same obnavljaju i diferenciraju u specijalizirane stanice s više funkcija.
✔Ova svojstva uključuju protuupalne, imunomodulatorne i parakrine učinke: mogu lučiti faktore rasta i protuupalne proteine.

ZAŠTO IH UZETI ?
Matične stanice dobivene iz masnog tkiva imaju slične karakteristike kao matične stanice dobivene iz koštane srži.
U usporedbi sa stanicama dobivenim iz koštane srži, prisutne su u većim količinama po jedinici volumena tkiva, brže se razmnožavaju u kulturi i manje su osjetljive na starenje uzrokovano širenjem kulture. Ove prednosti dovele su do povećanog interesa za korištenje matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva za regenerativnu medicinu.
JESU LI DJELOTVORNI ILI NISU?
📚Nedavni pregled analizirao je postojeću literaturu o učincima matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva na osteoartritis koljena:
➡️Dokazano je da intraartikularne injekcije s ovim stanicama usporavaju napredovanje osteoartritisa koljena ograničavanjem oštećenja zglobova i degeneracije hrskavice.
➡️Tretman omogućuje značajno više kliničke rezultate i bolje očuvanje tkiva u usporedbi s kontrolnim skupinama.
➡️Destrukcija hrskavice je inhibirana, a ozbiljnost artritičnih lezija hrskavice znatno je niža nego u kontrolnim skupinama.
➡️Učinci matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva nisu ograničeni samo na smanjenje progresije artroze: zabilježen je i popravak hrskavice.
📚 14 studija ispitivalo je hrskavicu zgloba koljena: samo jedna nije pokazala poboljšanje u kvaliteti hrskavice.
📚 7 studija procjenjivalo je učinak matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva na bol i 4 studije na funkciju koljena. Značajna poboljšanja pronađena su u gotovo svim ovim analizama: samo 1 od 7 studija koje su ispitivale bol i 1 od 4 koje su mjerile funkciju nije pokazalo značajnu razliku nakon tretmana matičnim stanicama dobivenim iz masnog tkiva u usporedbi s provjerom.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal