Dugoselski gradonačelnik pokrivio sve zbog prometne tragedije i nepotrebno podigao tenzije

0
7091
urednik portala HOP Igor Drenjančević
urednik portala HOP
Igor Drenjančević

“OSMOGODIŠNJA djevojčica poginula je u prije tri dana u Dugom Selu nakon što je na nju naletio kamion. Mještani traže više prometnih policajaca na cesti, a pripremaju i veliki prosvjed iduće srijede u 19 sati ispred gradske uprave. Gradonačelnik Nenad Panian nije se ranije oglašavao, a sada je dao intervju za RTL.”
Na konstataciju da nitko nije kriv, gradonačelnik kaže: “Ne! Krivi smo svi mi zajedno”.

Ova tragedija u Dugom Selu medijski se vodi u potpuno krivom smjeru, zato smo reagirali na neke čudne zaključke.

Prvo nije jasno zbog čega prosvjed mještana pred gradonačelnikovim uredom?

Ako dobro promotrite gdje se tragedija dogodila, potpuno je jasno da onako velika kamiončina nema što raditi u tako uskoj ulici gdje nisam siguran da se mogu mimoići dva osobna ulica.

Znači to je bio prvenstveno zadatak za lokalne policajce da to spriječe. Kako sam u ovom mjestu proživio veći dio života i vratio se nakon 25 godina mogu primijetiti da je danas sigurnost pješaka i biciklista u Dugom Selu znatno veća nego ikada, iako je Dugo Selo imalo pločnike i prije 60 godina. Ali nikada u tom obimu kao danas.

Poglavito u novom naselju i okolnim selima Ostrna, Leprovica, pa sve do Lukarišća i Božjakovine. To zahtjeva velika ulaganja i stalne radove za što možemo zahvaliti današnjem gradonačelniku. Dugo Selo izgleda puno bolje, ljepše i uređenije od kada je on na vlasti.

U novom naselju , u Domjanićevoj ulici često se divlja sa brzim vozilima i motorima, jedan mladić prije 7 dana divljao je nasred ceste na jednom kotaču na KTM motoru. U ulici je vrtić, Dom zdravlja i ljekarna na 50-tak metara, uz odlično označene pješačke prelaze, biciklističke staze. To ne znači da se nesreća neće dogoditi. I što sa time ima gradonačelnik?

Dugo Selo je jedno veliko gradilište da bi bilo bolje i ljepše. I sa time građani moraju računati. A najveća odgovornost je na policiji. Policija je par metara od Domjanićeve ulice ,  ali vrlo rijetko ćete vidjeti policijsko vozilo na toj adresi, a pješačke ophodnje ne vidim nikada. Općenito su pješačke ophodnje rijetke u Dugom Selu, a vožnja vozilom uopće nisu efikasne jer prođu kroz ulicu u par minuta…Noćnih pješački ophodnji gotovo da i nema u mjestu od dvadesetak tisuća stanovnika. 

Divljanja pojedinaca noću su redovita, jer policija ima punktove kontrole koje i djeca iz škole napamet znaju. Policija mora uvesti pješačke ophodnje po mjestu u većem broju i to hitno, policija u vozilu treba stalno biti na rugvičkoj ulici , prepunoj kamiona zbog industrijske zone, te blizine autoceste, jer kamioni često divljaju po toj ulici, poglavito jer je uska i ugrožavaju pješake i bicikliste. Izuzetno je opasno tamo prolaziti kroz dan. Kontrola građevinske tehnike i osiguranja gradilišta mora biti snažnija od strane nadležnih inspekcija, poglavito jer se radi jako puno objekata u Dugom Selu. Preporuka gradonačelniku je češća osobna mobilnost po mjestu poput M. Bandića da se sam uvjeri u točnost informacija sa terena.

Sve ostalo je na policiji koja djeluje poprilično tromo, neprilagođeno, na novonastalu urbanizaciju.

Ono što zamjeramo gradonačelniku je populizam da smo svi krivi u ovoj tragediji. Ta rečenica je notorna glupost. Postoje službe koje primaju plaće za uvođenje reda da se ovako nešto ne događa, a danima kamioni voze uskim uličicama u koje ne smiju niti po tonaži ulaziti.

Gradonačelnik kojeg znam iz doba njegovih političkih pokušaja u HSLS-u, HNS-u, pa do današnjeg FOKUSa , doživljavam ga u biti kao boljeg organizatora posla i promotora Dugog Sela nego govornika. Trebao bi konačno poraditi ozbiljno na svom PR-u, da prvo promisli, nego da izgovara nepotrebne rečenice, jer sve što dobro napravi, ponekad svojim jezikom pokvari.  A napravio je dosta.

Bili bi sretni kada bi turistička zajednica išla njegovim koracima i u Dugo Selo dovela investitore u dogovoru s njim, koji bi obogatili ponudu bazenima, teniskim terenima, kao što je bilo prije 60 godina na Martin Bregu. I da se iskomunicira konačno micanje   bezveznih  željezna vrata sa ostataka  martinske crkve , koja su veliko ruglo.

I naravno uz tolike nove crkve u Dugom Selu i okolici , ipak su najpoznatije ona na Martin Bregu i neogotička u centru –  rad Hermana Bollea. Taj austriski arhitekt koji je ukrasio i Zagreb i Dugo Selo nema niti ulicu u Dugom Selu.

Čekamo  i 60 godina da se sa  crkvom na Martin Bregu  konačno nešto pozitivno dogodi, a koja je preživjela  čak i zadnje potrese u Zagrebu i okolici…

Screenshot_20240527_144415_Facebook

Nakon minute od objave, Facebook je maknuo tekst…

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal