Činjenica jest da Srbi ili Srbini nikada prije 19. stoljeća nisu imali ni jednu knjigu niti bilo kakav zapis ili natpis napisan srbijanskim jezikom

0
4773

Često pročitam kako su Srbinci ili Srbijanci bili nepismeni sve do 19. stoljeća, što jest istina, jer prije toga nema nikakvog teksta napisanog srbijanskim jezikom, ali nikada nitko nije ukazao zašto.

To se često opravdava Osmanlijskom okupacijom Srbije od strane Osmanlija. Zar i Bugari nisu bili pod Osmanlijskom vlašću isto toliko dugo, ali su bili pismeni. Bugari su također prije Osmanlija vladali današnjim teritorijem Srbije. Očito, Osmanlije nisu razlog za srbijansku nepismenost sve do 19. stoljeća i razlog mora biti druge prirode.
Srbijanci sebe poistovjećuju sa Raškom, ali Raška nikad nije bila Srbija kako današnji Srbijanci Srbijanci vjeruju, a ne možemo ta dva naziva povezati etimologijski. Pučanstvo u Raškoj je sebe zvalo Rašani, a nikad Srbi ili Srbijanci. Postavlja se pitanje na temelju čega su Srbijanci zaključili da su Rašani bili Srbijanci? Raška je bila županija u Crvenoj ili Krajini, a romanski naziv Cerveni je označavao Harvače ili današnje Hrvate, odnosno, latinske Croate.
U Krajini je nastao sukob nakon što je ostatak Krajine poznat kao Cervena Hrvatska, a to su bile županije Dukla i Raška, koje su vratile pravoslavlju jer prije Branimira Krajina bila vazal Bizanta.

Činjenica jest da Srbi ili Srbini nikada prije 19. stoljeća nisu imali ni jednu knjigu niti bilo kakav zapis ili natpis napisan srbijanskim jezikom ili srbijanskim pismom, što znači da nisu ni postojali. Danas oni tvrde da je hrvatski jezik nastao od srpskoga, a na to uopće ne reagiraju hrvatski jezičari ni hrvatski novinari niti hrvatski političari. Ima li Hrvatska svoju intelektualnu elitu?

Nema. Hrvatska ima komunističku i jugoslavensku intelektualnu elitu koja ne poznaje povijest hrvatskog jezika niti poznaje hrvatsku povijest. Zar je moguće da na takve laži nitko ne reagira? Hrvati imaju toliko argumenata da mogu to opovrgnuti, ali nujno šute. Na te laži mogu reagirati nepobitnim činjenicama, a to su Baščanska ploča i Marko Marulić.
Etnik Srb prvi put se pojavljuje 1799, a prije toga se taj naziv spominje samo u Bizantu, ali označuje Hrvate. Evo kako: Romani su Hrvate zvali Cerveni, što je nametanjem kršćanstva postalo CERVI. Ovo nam otkriva da ni Romani ni Latini nisu imali slova za glasove H i Č pa su ih zamjenjivali drugim slovima ili ispuštali. Istovremeno, ovo nam otkriva da su se Hrvati izvorno zvali Harvači, a na Levantu su postali Arvati ili Arati. Cervi su na latinskom jeziku nazvani Servi, a na bizantsko grčkom Serbi jer Bizant nije imao slovo za glas V.
Od naziva CARAVANA nastaje naziv CRAINA, odnosno, Krajina. Tako je nazvana Dioklecijanova Dalmatia koja se prostirala sve do rijeke Morave- Dakle Bugarska i Hrvatska su graničile na rijeci Moravi. U Europi su živjeli Hrvati koje su starogrčki i romanski okupatori nazivali Kelti, Liburni, Iliri ili Dalmati. Nikada, dakle, pravim imenom. Zašto?
Mnoge Hrvate će ova činjenica iznenaditi jer oni stvarno vjeruju da je Raška bila Srbija premda nema etimologijske povezanosti između ova dva naziva. Etrurci, a ne Etrušćani, su bili Hrvati koji su naselili Italiju sjeverno od Rima pa sve do Alpa te istočnu Jadransku obalu, a tamo su došli sa obala Crnog mora, gdje su došli sa Levanta. Etrurac znači ”Četiri Čurha”, što Hrvate povezuje sa 4 evangelista i 12 apostola i horoskopom.
Odakle prezimena Čavar, Čurko, Čurčič ili Čurković? Odatle četiri evangelista i 12 apostola u Novom zavjetu. Etrurci su sebe zvali Raceni ili, prije toga, Araceni. Na Levanu su još bili poznati kao Saraceni. Njihovo pismo se danas naziva latinsko. To pismo nije imalo ni glasove ni slova B i G, a slovo R su često zamjenjivali slovom L. Preko Romana, oni su postali Raseni.
Prva hrvatska ”država” nakon propasti zapadnog rimskog Carstva se zvala Avarski kaganat ili ”kača nata” dakle, priča o rođenju, a mnogi povjesničari vjeruju da su Avari bili Azijati. Međutim, taj naziv je nastao semitskom čitanjem naziva Hravač napisan romanskim semitskim pismom kao Avar jer Romani nisu imali slova za glasove Č i H. Hrvati su to pisali Čavaraha ili čakavski Čavar. Bizant je Avare zvao OBRI.
Naziv Avar kod Semita je postao Abram. Uz naziv Avar imamo i semitski naziv Abel. Od ova dva naziva nastaju prezimena Čavar ili Čavara, u Cervenoj Hrvatskoj ili Krajini, odnosno, Čaval ili Čavela u Beloj ili Abelovoj Hrvatskoj. CAIN, KAJIN ili ČAVAN su bili nazivi za svijetlo dana, dakle, Sunce, a AVEL, ABEL ili ČAVELA su bili noćno svijetlo, dakle, Mesija, Mojsije ili Mjesec. Zbog toga smo imali Cervenu ili Crnu i Belu Hrvatsku. Međutim, najveća božanstva asu bila Sunce i planet Zemlja.
Štoviše, hrvatski jezik je prvi zapisani jezik na slogovnom pismu, a danas se taj jezik i pismo naziva sanskrit. To pismo danas koriste Hindi. Siguran sam da ova činjenica kod mnogih komunistički obrazovanih intelektualaca izazva konsternaciju jer njihova spoznaja o hrvatskoj povijesti i jeziku je ograničena iz poznatih razloga. Čak i oni koji se busaju u svoje hrvatstvo ne žele objaviti ovakve tekstove jer se boje ismijavanja od strane komunističkih ”intelektualaca”.
Međutim, sve riječi iz toga vremena su do danas sačuvane u hrvatskom jeziku, možda sa malo drukčijim značenjem, ali naši jezičari ih ne prepoznaju. Mnoge od njih su prisutne u suglasničkom pisanju riječi, a to je čakavica u kojoj su se neki izvorni glasovi zamjenjivani današnjim vokalima. Čakavica znači ”promjena jezika ili govora”.
Srbini i danas lažu da je Raška bila srbijanska kneževina, a ne katolička županija kao Dukla i kao cijela Krajina. Kršćanstvo je Hrvatima u Krajini nametnuo Bizant pa je cijela Krajina bila vazal Bizanta sve do 879. godine kada se knez Branimir priklonio Rimu nakon što je sa vlasti skinuo kneza Zdeslava koji je bio pristaša Bizanta. Dakle, Dukla i Raška su bile dio Krajine. U Raškoj se vladar zvao Vele župan. Riječ Vela je nastala od naziva Avela. Avel je postao VELA, a na ikavici Vela je postao VILA. Tako je nastala VILA Velebita. U ostatku Krajine bizantinci su priznali Papu i zadržali bizantske običaje, te ostali Hrvati i postali unijati.
Prvi raški knez Stefan Prvovjenčani je dobio krunu od Rima, a ne od Bizanta, kao katolik. Njegov stariji brat Vukan je bio katolik i upravljao je Raškom iz Dukle prije Stefana prvovjenčanog. Stefan prvovjenčani se priklonio Bugarima jer, prije njega nakon smrti Vele župana Stefana Nemanje, Raškom su zavladali Bugari i Ohridska arhiepiskopija je osnovala Pećku episkopiju. Liturgija Pećke episkopije je napisana bugarskim, a ne srbijanskim jezikom, jer tada nisu postojali ni Srbi ni Srbini ni SPC niti je postojao srbijanski jezik.
SPC je nastala na pravoslavlju drugih naroda – hrvatskih i bosanskih unijata i pravoslavaca, crnogorskih, bugarskih i albanskih pravoslavaca u kraljevini Jugoslaviji. To je ono što nikad Hrvati nisu učili u školi i danas vjeruju u srbijanske laži. Hrvate ne trebaju mučiti NDH i ustaše jer Srbija je bila prva u Europi Juden frei. Ona je bila fašistička i nacistička. Ona je predala Hrvatsku njemačkim nacistima. Ako se Hrvati ne žele baviti antičkom poviješću, morali bi se barem baviti srednjovjekovnom poviješću i srbinskim lažima.
Srećko Radović

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal