Koruška je na plebiscitu 1919. sa Celovcem, Beljakom i Velikovcem pripala Austriji umjesto SHS-u djelovanjem N. Pašića

0
2376

U školskom povijesnom atlasu što je za generacije učenika škola tiskan u Beogradu od 1967. u mnogo tiraža i sa istom sadržinom zemljovida što ih je risao Hrvat iz Beograda kartograf Željko Škalamera našli smo nešto znakovito. To je mapa iz 1669. teritorijalnog opsega Pećke patrijarhije u njihovim suludim željama granica Velike Srbije pod krinkom tobožnje crkvene jurisdikcije SPC.

Na zapadu su protegli SPC preko Ljubljane sve do Kranja.Na sjeveru su SPC rastegli do Budimpešte, na jugu do Soluna, a na istoku samo do Niša. Čak su i Pirot prepustili matičnoj Bugarskoj. Oni su planirali i djelovaki stoljećima.

Nimalo slučajno Koruška je na plebiscitu 1919. sa Celovcem, Beljakom i Velikovcem pripala Austriji umjesto SHS-u. To je u ime Beograda s Bečom dogovorio pokvareni cincar Nikola Pašić.

Oni su znali kako u Koruškoj, kao i u Štajerskoj, vole i poštovaju Hrvate i Hrvatsku. Zato je i srpska podvala s lažiranim plebiscitom iz 1919. bila dvostruka katastrofa. Oni su zauvijek odvojeni i od Slovenije i od Hrvatske, a danas se Celovec zove Klagenfurt a Beljak je Filach.  Hrvati ili koruški Slovenci su germanizirani i danas ih tamo živi manje od 5% u Klagenfurtu i cijeloj Koruškoj , a prije 100 godina bilo je između 52% i 55% a Hrvata i koruških Slovenaca.

Isti etnocid šumadijska i srpska SHS, kao kasnije i SFRJ  je napravila i  Hrvatima ili Slovencima i ustupanjem Trsta, Gorice i cijele tzv. Julijske Krajine do Friulanije i Udina Italiji.

Tamošnji Hrvati sad su paktom Beograda i Rima romanizirani i danas su Talijani. Zbirno, još prije stotinu godina šumadijski Srbi  su politički smicalicama prodali Beču i Rimu dva milijuna  Hrvata i Slovenaca , po milijun u Austriji i Italiji. Danas se protijekom vremena malo tko od današnjih naraštaja germaniziranih i romaniziranih Hrvata na tlu Austrije i Italije i sjeća hrvatskih predaka,a sve je to bila srbijanska kuhinja u dogovoru s Bečom i Rimom, da bi ovladali regijom.

D.I.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal