S. Rajić otkrio u svojoj knjizi tko je učestvovao u povratu imovine SPC-e – GORAN GRANIĆ!

0
23
urednik portala HOP Igor Drenjančević
urednik portala HOP
Igor Drenjančević

Nedavno sam napisao članak na reakciju kako  Slobodna dalmacija i prenositelj Jutarnji list vide jednog đakona za dobrobit odnosa SPC-a i hrvatske države.

https://www.hop.com.hr/2024/08/05/potpuno-neopravdano-velika-pozornost-medija-data-je-srpskom-dakonu-u-kninu-na-proslavi-oluje/

“Pravoslavni svećenik poklonio se usred Knina: ‘Vječni spomen i carstvo nebesko svim hrvatskim braniteljima‘

Screenshot_20240805_132212_Samsung Internet
– Moramo poštovati branitelje i to je to! Da se više nikad ne ponovi. Živjela Hrvatska! – istaknuo je đakon Ilija
Zazvao bih vječni spomen i carstvo nebesko svim hrvatskim braniteljima koji su stradali za slobodu domovine, kao i vječni spomen i carstvo nebesko svim civilnim žrtvama, srpskim i hrvatskim, tijekom bratoubilačkog rata 1991.- 1995. godine.
Prvi sam koji je ovdje ispred Srpske pravoslavne crkve. Nemam blagoslov da u ime Crkve predstavljam, ali dolazim u svoje ime i jesam dio Srpske pravoslavne crkve – kazuje nam đakon Ilija Čalina, rodom iz Like, koji sada živi u Zagrebu.”Tako nas Sandra Barčot izvještava o “velikoj temi na dan akcije Oluja…”.

Niti je istražila tko je taj čovjek, a kamoli da razlikuje riječ đakon od svećenik. On nije bio ispred SPC-e, niti je član SPC-a kako kažu especovci, sve su to oni i potvrdili.

Čovjek obukao odoru da to izgleda malo teatralno i probudi maštu naivnoj desnici, koja niti minute nije čekala da me napade, jer samo kao zlonamjeran na tako lijepe riječi…koga?

“Dugo je živio u Velikoj Britaniji, gdje je usavršio digitalni marketing i oglašavanje. Vodi online tvrtku za digitalne nomade “Be happy work and travel”. Na svom Facebook profilu navodi kako je doktor filozofije. Diplomu je stekao na privatnom „Alfa BK Univerzitetu“ u Beogradu.-piše Narod hr. Prosudite koliko je sve ovo bio masmedijski marketing ili nije. 
IMG-20240807-WA0014
No čini se da niti Narod.hr, niti Slobodna dalmacija nisi u pravu…đakon nije đakon, a kamoli svećenik, odora je bila nepotrebna…
Hrvatska stalno traga za Srbima koji ju priznaju , uglavnom u medijima.
Dok nas svakog 5.8. iz Srbije optužuju za genocid u “Oluji” ,iako su koridori za bijeg spasili mnoge Srbe, potpuno je jasno da se sije mržnja laži prema Hrvatima i tako se mir ne postiže. Srpska politika prema Hrvatskoj se odnosi kao prema trajnom neprijatelju.
“Ćalina je učinio i jedan značajan ekumenski potez. Inicijativa „Muževni budite“, koja okuplja molitelje krunice na hrvatskim trgovima, na svom je Youtube kanalu prije pet mjeseci objavila poziv đakona Ilije pravoslavcima da se priključe molitvi krunice. Srpska pravoslavna crkva nikada se nije javno oglasila ili podržala molitvu krunice na trgovima. Molitvene nakane isključivo su vezane uz kršćansku vjeru. Nema političkih poruka, stoga ne bi trebala postojati nikakva prepreka, iz gledišta SPC-a, pravoslavcima koji bi se željeli priključiti ovoj inicijativi.”-piše Narod hr.
“Đakon koji poziva vjernike da se mole”, liči na bratstvo i jedinstvo kršćana, odnosno hrišćana koje nije uspjelo u ratu, sada će potaknuti Ćalina, dok SPC svako malo podsjeća na Jasenovac i 700000-800000 ubijenih Srba?! Zbog čega se stalno gura priznanje od srpstva i mora se  dobiti od Srba, tražiti lojalne Srbe i tražiti priznanje od srpstva hrvatskoj državi?
Dugo godina na sceni je bio i komunist Simo Rajić, neki su ga zvali Tuđmanov Srbin, mediji su ga navodili za primjer građanina Hrvatske.
Iz njegove knjige “Između Hrvata i Srba” se da isčitati kako je on bio jedan od glavnih aktera za povrat imovine SPC-a uz brata Granića. U svojoj knjizi je i sam zapanjen što je sve nakon prve Juge SPC imao po Hrvatskoj, od hotela, banka, šuma, stanova…ali je pitanje čije to bilo prije…jer ta crkva je ustanovljena 1922. godine…

 

IMG-20240807-WA0007 IMG-20240807-WA0006 IMG-20240807-WA0005 IMG-20240807-WA0004 IMG-20240807-WA0002 IMG-20240807-WA0003

O dr. sc. Juraju Kolariću iscrpno smo pisali, kako je “posudio dobar dio knjige ” od arhiepskopa Aleksandra, zato je morao platiti odštetu, pa do činjenice da je on napisao bajkovitu priču o nekakvoj srednjovjekovnoj srpskoj državi, koja je bila nekavo središte politike ovih prostora, pa i europskih?!

Hrvati jednostavno imaju potrebu da se dodvoravaju srpskoj bajkovitoj politici kroz stoljeća, umjesto razvijanja državotvornosti?

Zato izuzetno smeta knjiga arhiepiskopa Aleksandra “Hrvatska Pravoslavna Crkva-Preporod”, koja razotkriva sve netočne informacije zatrovane iz hrvatskih i srpskih povjesnih sadržaja, prepunih mitologije i laži.

20240807_110741

20240807_110747

Za kraj ću staviti dvije stranice iz te knjige kako bi vidjeli u kome smjeru se razvijao povratak “imovine SPC-a” i na koji način.

20240805_13494120240805_134950

Svi oni tzv. desničari koji su se pravili pametani i tvrdili da je Ivica Račan krivac za povrat imovine SPC-a kako vidimo iz knjige Sime Rajića to uopće nije točno. Naravno bilo je teško pročitati njegovu knjigu i naći točne informacije. Znači ono što se govorilo u Saboru i u Kraljevskoj akademiji uopće nije točno.  Ivica Račan je bježao od te situacije i Goran Granić je  odigrao presudnu ulogu sa već spomenutim odvjetnikom Rajićem kao pravnikom SPC-a. 

A tzv. Znalcima pravoslavlja u Hrvata toplo preporučam knjigu arhiepiskopa Aleksandra, puno informativniju  i zanimljiviju od knjige katoličkog teologa Kolarića.

HOP