Maženje i zagrljaji s kućnim ljubimcima podržavaju srce, krvni tlak i raspoloženje

0
2249

Od sreće do korištenja pasa u borbi protiv autizma i u liječenju mračnog zla anoreksije.

Studija iz bolnice San Raffaele u Milanu pokazuje kako odnos sa psima poboljšava sposobnost uspostavljanja odnosa pacijenata koji su žrtve anoreksije živčanog porijekla. A terapija kućnim ljubimcima, s obzirom na rezultate postignute na terenu, sve je raširenija terapija u bolnicama. U Italiji desetak bolnica nudi, na različitim razinama, korištenje terapije kućnim ljubimcima, a među njima ima i izvrsnih poput Niguarde u Milanu i Meyera u Firenci.

Podrijetlo terapije kućnim ljubimcima može se pratiti do otkrića, sredinom dvadesetog stoljeća, američkog psihoterapeuta Borisa Levinsona, zabrinutog jer nije bio u stanju stvoriti učinkovit odnos s nekom djecom i mladima koji su dolazili u njegovu ordinaciju. Sve se promijenilo igrajući se s njegovim psom Jinglesom i od tog trenutka Levinson je psa počeo koristiti kao sredstvo za terapiju svog ljubimca. Njegova je priča ispričana u knjizi objavljenoj 1961., Pas kao pomoćna terapija, koja je postala prvi referentni tekst za terapiju kućnim ljubimcima. Nedavno švicarsko istraživanje, objavljeno u časopisu Plos One, utvrdilo je povezanost između maženja psa i poboljšanja raspoloženja i pažnje. A znanstvenici su došli do ovih zaključaka ne zaustavljajući se na subjektivnim senzacijama dobrovoljaca, već pažljivo analizirajući varijacije u aktivnosti njihovog prefrontalnog korteksa, područja mozga u kojem se regulira društveno ponašanje i procesa donošenja odluka. je koncentrirana.

KAKO SE ŽIVOT MIJENJA SA Psom?

Život sa psom mijenja se prije svega zbog jedne vrlo važne stvari: tjerajući nas na tjelesnu aktivnost (koja onda postaje navika), pas je ugodan poticaj za izlazak iz klonulosti, prevladavanje lijenosti i aktivnost tijekom dan. Biolog Cornelia Drees opisuje ovu korist vrlo dobro definiranom definicijom: zahvaljujući psu, ljudi se “pune energijom”. KAKO DJECA RASTU UZ PSE Prema raznim studijama, psi i mačke također su dragocjeni u odrastanju djece i tinejdžera. Konkretno, otkriveno je da oni koji kod kuće žive sa psima razvijaju veće kognitivne sposobnosti od svojih vršnjaka koji kod kuće nemaju kućne ljubimce te razvijaju više samopoštovanja.

Dobrobiti psa za zdravlje vlasnika Maženje i zagrljaji s kućnim ljubimcima podržavaju srce, krvni tlak i raspoloženje. Znanost više nema dvojbi. Nemojmo uzalud trošiti ovaj resurs.

DOBROBITI PSA ZA ZDRAVLJE VLASNIKA Dobrobiti psa za zdravlje vlasnika su ogromne. Možda bismo čak razmišljali o psima i mačkama umjesto o lijekovima. Nemojte to shvatiti kao šalu, ali sve više znanstvenih istraživanja nam govori: kućni ljubimci, uz brojne blagodati koje nam pružaju, imaju i terapeutski učinak na neke patologije. A mogu čak i zamijeniti lijekove, ili u svakom slučaju smanjiti njihovu upotrebu (a često i otpad). Ali zašto su psi tako dobri za vaše zdravlje?

Otkriveno je, primjerice, da su psi i mačke savršeni antidepresivi za starije ljude koji su ostavljeni sami, ali i da – a to se posebno odnosi na mlađe – povećavaju razinu naše odgovornosti, s obzirom na to da nas kućni ljubimac tjera na briga za njega. Što vrijedi i za druge kućne ljubimce kao što su, na primjer, zamorci. Ostale dobrobiti odnose se na kardiovaskularne bolesti: posjedovanje kućnih ljubimaca poboljšava krvni tlak, smanjuje stres i razinu kolesterola. Švedsko istraživanje iz 2017. godine na uzorku od 3,4 milijuna žena i muškaraca pokazalo je da društvo psa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebice kod onih koji žive sami. Oni koji imaju psa rjeđe idu liječniku i troše manje na liječenje.

Pas nakon igre s vlasnikom, nakon što je primio njegovo milovanje, ima porast oksitocina u krvi za 57 posto. Isti postotak koji roditelj prikupi dok se igra sa svojim djetetom. Američki znanstvenici s Manhattanville Collegea došli su do sljedećeg zaključka: kućni ljubimci donose sreću i čine da se osjećamo zadovoljnije svojim životom.

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal