U Bugarskoj je podignuta optužnica protiv novinara i parlamentarca koji je hvalio zločine ‘prijekih komunističkih sudova’, a kod nas tako se stiče ugled na ljevici!

0
4478

Gradski sud Sofije (SGS) odgodio je slučaj u kolektivnoj tužbi 41 tužitelja, žrtve Narodnog suda i njihove nasljednike, protiv novinara i zastupnika Europskog parlamenta Petera Volgina, koji je opravdao taj sud iz 1944. godine. Kod nas su takve sudove imali partizani 1945- 1946 godine, a oko 220 000 Hrvata ubijeno je bez suđenja, i taj zločin kontinuirano se potcjenjuje od strane okupiranih medija, ljevice i komunista. Čak se i slave takve odluke.

FB_IMG_1729023860680

Evo kako to izgleda u Bugarskoj kada se netko tako ponaša, bude tužen od obitelji žrtava;

Sud je odgodio slučaj i zakazao ga za 24. veljače 2025. u 13:30 sati.

Prigodu za sud dao je Peter Wolgin izjavama od 9. rujna 2017. i 1. veljače 2023. na društvenoj mreži „Facebook”, kao i članak od 21. veljače 2018., s naslovom za Narodni sud pravde, bez histerija”.

Prema riječima Wolgin hvali, opravdava i predstavlja  taj sud  kao manifestaciju pravde, postojanje tzv. Suda je dovelo do fizičkog uništenja bugarske elite, represije i obiteljskih tragedija nakon rujna 1944. Slično onom u Hrvatskoj, ali u znatno manjim brojkama. Očito da je to bio obrazac pljačke imovine u svim komunističkim državama.

U ovom slučaju inzistirale su  vlasti da se  osuđenima  nametne zabrana javnih izjava,  čije djelovanje optuženi novinar pohvalio načinom djelovanja vlasti 1944.  i opravdao takvo djelovanje,  te predstavljao kao pošteno djelovanje komunističkog režima.

Osim toga, tužitelji ( obitelji stradalih) osobe inzistiraju da Wolgin plati naknadu u iznosu od 100 000 BGN za naknadu štete uzrokovane kolektivnim kamatom u pravnom interesu od 1. veljače 2023., od  datuma posljednje izjave optuženog.

Branitelj  je podnio  dokaze sudskim dokumentima, sudske presude za tri kazne od strane Narodnog suda koje su izvučene iz Državnog arhiva na temelju sudskog potvrde.

Nakon što je sud odgodio slučaj i zakazao ga za sljedeću godinu, pred optuženim novinarom odvjetnik  Vidovol je objasnio da se  tužbi  41. osoba pridružilo  još 7 – 8 osoba. To je gotovo 50 osoba protiv novinara koji je hvalio represivni režim komunista.

Postoje dokumenti koji potvrđuju njihovu autentičnost kao nasljednika žrtva Narodnog suda.

Odvjetnik Vidovol je objasnio da za većinu  nema dokumenata iz vremena komunističke represije i  postoje samo njihove priče.

Trebat će  vremena da se na temelju toga istraži u državnom arhivu, kako postoji  kazna od strane Narodnog suda za njihove obitelji  i da njegov nasljednik ima pravo sudjelovati u slučaju, odnosno suđenju i na taj način ima osnove pravne tužbe .

Vidovol je također ukazao svoje motive za predstavljanje tužbe: „To se zove rod memorija”. Ne možemo dopustiti da se sjećanje na toliko ljudi koji su ubijeni bez razloga, bez da ništa nisu učinili,  da bi njihova imovina bila preuzeta, bio opravdan  izgovorom kako  su bili dio fašističke moći,   zbog komuniste  koji je manipulirao povijesnim činjenicama.

To je izravna manipulacija za usporedbu s Nirmberškim procesa i bugarskim Narodnih sudova za  bilo koju osobu koja ima osnovne povijesnu pismenost – Vjerujem da ga optuženi ima, vrlo dobro zna da jest to istina. Optuženi zastupnik i novinar  to svjesno radi u svim  stvarima da bude na drugoj strani, ali to nema veze s istinom. To je moj motiv – obiteljsko sjećanje na naše društvo”.

Odvjetnik je objasnio da je odgoda slučaja posljedica čisto pragmatičnog problema i da su razlozi sobe porote Suda, koje se više od 20 godina koriste  u više sudskih procesa.

„Nije moguće kada sudac ima mnogo slučajeva i samo jednu sobu dva puta mjesečno tijekom pola dana, kako bi zakazao slučaj za od ranije, to brže provesti. To je vrlo važno znati. To nije usporavanje slučaja ili bilo kojeg trenda, to se događa u  svim ostalim slučajevima zbog nedostatka dvorana”.

Odvjetnik Vidovol nije očekivao da će se Peter Volgin pojaviti na sljedećem  ročištu.

Mislim da bi trebalo biti malo srama u njemu. Pojavio se jednom da nam kaže kako je pritisnut. Nismo točno znali  zbog koga je bio pritisnut.

Kada je saznao da će kolektivna tužba biti zakazana, više se nije pojavio osobno”, kazao je i obratio pozornost da je Wolgin dobio besplatnu pravnu pomoć u ovom slučaju . Odvjetniku nije jasno zašto je dobio pravnu pomoć jer plaćom EU zastupnika ili radio voditelja optuženi nije financijski ugrožena osoba.

kapović

Očito da i u Bugarskoj komunisti imaju svoj utjecaj. S tim u svezi zamislite hajku hrvatskih medija u ovakvim slučajevima, a  gdje se događalo da saborski zastupnici žale  u svojim govorima zašto nije više osoba poslije rata ubijeno ili stradalo na prijekim sudovima..?!

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal